Column Weg met de wegwerpbekers! Reset your habits!

Ik heb een hekel aan Starbucks. Recent werd die hekel weer getriggerd bij het lezen van een artikel in de Volkskrant getiteld ‘Caffè Latte-tax moet Britten afhelpen van wegwerpbeker’.
Mijn hekel aan starbucks stamt kort gezegd uit twee issues:

1.  Het is de enige winkel waar je twee keer moet wachten voor je behoeften bevredigd zijn.

Je moet bestellen waarna ze je naam vragen. Ik zeg per definitie dat ik Martinus Constantinopel heet, waarna eenieder aldaar gek wordt. Je naam moet immers op de beker. In de correctieronde heet ik dus maar weer gewoon Jan.

Daarna mag je een tweede keer wachten tot je product is gefabriceerd. Punt is dat als ze er keilang over doen – wat nog wel eens gebeurd – je niet meer weg kan gaan om je trein te halen, want je hebt reeds betaald.

2.  Mijn tweede irritatie is veel groter. Als je je exotische koffieproductvariant hebt besteld, een Grande een ‘Macchiato Machiavelli con Leche’ of een ‘medium Cappucino con sucre de Colombia’ of een ‘Caffe exotico con bambini el diablo’, doen ze er een dekseltje op. Als ik echter tijd te verbrengen heb op een station omdat mijn NS-trein te laat is, dan dient de koffie ter verwarming van mijn lichaam en drink ik hem subiet, meteen, direct op. Ik heb dan dus GEEN dekseltje nodig.

Dat kan niet bij de Starbucks. Probeer het zelf maar eens. Je krijgt ALTIJD een dekseltje, ook als je hem direct in de afvalbak werpt. Eenmaal heb ik staan discussiëren en tot acht keer toe een deksel geweigerd, maar dan kreeg ik dus mijn koffie niet. En ik had dus in de eerste ronde reeds betaald, dus je wilt je koffie!

De standaard procedure bij Starbucks is dat je een dekseltje krijgt want dan kan er geen haar in je koffie komen, ofzo. Het zal ongetwijfeld met de Amerikaanse tendens van suen te maken hebben.

Aldus word ik blij van een artikel waarin Britse kamerleden hebben voorgesteld om 25 pence belasting te gaan heffen op wegwerpbekers. Met deze zogeheten ‘Latte Levy’, letterlijk melkheffing, hopen ze het gebruik van wegwerpbekers flink te lijf te gaan terwijl het geïnde geld wordt ingezet voor verbeterde recyclefaciliteiten. Nu belanden 399 van de 400 bekers op de afvalberg. Mocht er rond 2023 geen verbetering zijn dan willen de politici het liefst een algeheel verbod op wegwerpbekers van de grote koffieketens zoals Starbucks.

De moderne gewoonte om koffie van ketens als Costa, Caffe Nero en Starbucks of van supermarkten lopend op te drinken, heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot een grootschalige milieuvervuiling. Elk jaar belanden ongeveer 2,5 miljard wegwerpbekers op de afvalbergen, in de aarde of in verbrandingsovens. Een fractie komt terecht bij het gescheiden afval.

Als ambassadeur van de Green Runner Movement kan ik deze ontwikkeling alleen maar heel hard toejuichen. Koop een eenmalige Dopper of andere duurzame fles en laat daar je koffie in gieten.

Britten moeten belasting betalen voor wegwerpbekers, als het aan Kamerleden ligt

Britse Kamerleden gaan vandaag voorstellen om 25 pence belasting te heffen op wegwerpbekers. Met deze zogeheten ‘Latte Levy’ (letterlijk: de…

DEMORGEN.BE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s