Plogging is niet nieuw

Als je initiatief neemt om een beetje afval te rapen tijdens je looptrainingen en je richt een Facebookgroepje op, en blogt, en pitcht en bouwt een website voor de Green Runner Movement, gaat opeens de hele wereld je wijzen op het fenomeen PLOGGEN. Zweden is in de ban van de nieuwe fitnesstrend plogging wat inhoudt dat je tijdens je hardlooprondje het afval dat je tegenkomt gewoon opruimt.

#green meets #healthy 

Het woord plogging is een samentrekking van de woorden jogging en plocka (verzamelen). Al in 2016 dook de eerste plogger op op Instagram, maar pas sinds een paar maanden is deze fitnestrend echt een hit. YouTube en Instagram staan bol van enthousiaste ploggers. Bijvoorbeeld deze vrolijke zuiderburen, die hun eerste plog run vastleggen.

Dat plogging zo’n grote hit is, is begrijpelijk, want niet alleen is het goed voor het milieu, ook maak je je dagelijkse rondje rennen een stukje intensiever. Steeds bukken om afval op te rapen is namelijk ongeveer dezelfde beweging als een burpee of squat. En doordat je steeds moet stoppen, is je plog run eigenlijk gewoon een intervaltraining. Goed voor jezelf, en voor de wereld.

Plogging in Nederland

Ik ben blij dat plogging viral gaat en dat iedereen de lol ervan inziet. Dat doen ze met dit Zweedse initiatief uitstekend. Nieuw is het echter niet, want ook in Nederland zijn tal van mooie initiatieven aan te wijzen. Zo maakten wij in 2017 Nijmegen al schoon met de actie ‘Nijmegen bukt en raapt het in 1 keer op’.

Op TrashWalking kun je je aansluiten bij een plogging run of je eigen run aanmelden. Voor wie minder sportief aangelegd is, trashwalking is hetzelfde principe, maar dan voor wandelaars.

Het is wachten op de eerste app waarmee je je plogavonturen bij kunt houden. RunkeeperStrava? Nu al kun je je zwerfies – selfies met zwerfafval – delen op social media met de hashtag #zwerfie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s