Pers

Green Runner Movement in de pers:

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/nijmegen-gaat-samen-zwerfafval-te-lijf-op-21-juni~abef2d19

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2136474/Nijmegenaren-bukken-voor-rommel

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2135457/Scholieren-ruimen-rotzooi-van-strandgangers-op

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2136918/Nijmegen-glanzend-schoon-in-een-dag

http://www.greencapitalchallenges.nl/21-juni-nijmegen-raapt-het-in-een-keer-op/

21 juni 2017 – NPO5, Radio-interview met Manuela Kemp:

21 juni 2017 – RTV Gelderland, Nijmegenaren bukken voor rommel op langste dag van het jaar:

23 juni 2017, VOX, Boswachter is troep op het strand beu:

2018-01-22_1151

Column Proloop, magazine voor looptrainers

Green Runner Movement

Door Jan Fokke Oosterhof, bestuurslid Hardlooptrainers Nederland

Ik loop al 25 jaar hard en in die tijd heb ik ongeveer 800 wedstrijden gelopen. Gek eigenlijk dat gedurende al die wedstrijden iedere loper eigenlijk alles maar naast zich neerflikkert, ervan uitgaande dat de organisatie en de vrijwilligers het wel opruimen. De achteloosheid waarmee mensen dingen uit hun handen laten vallen. Dat gaat bij mij als ultra-/berg- en trailrunner tegen alles in waar ik voor sta. Pas sinds kort komt er verandering in, mede door de opkomst van het trailrunnen. Trailrunners zijn zich bewust van de natuur die ze betreden en laten dus geen afval achter. Zelfs de wedstrijdorganisaties werken niet meer met plastic bekertjes. Wil je drinken, dan moet je zelf maar voor een (duurzame) mok zorgen. Een goede ontwikkeling in mijn ogen. Veel evenementlopers zijn laks geworden.

Zelf probeer ik sinds jaar en dag tijdens iedere training, wedstrijd of wandeltocht één enkel papiertje, flesje of stukje afval mee te grijpen van de trail. Een futiel gebaar, maar met 800 wedstrijden, duizenden trainingen en een jarenlang verleden van bergtochten loopt het aardig in… ja, in de papieren eigenlijk. Maar nu het bijzondere: het is een eenvoudig en laagdrempelig initiatief en mijn hardlopers beginnen geleidelijk dat schijnbaar futiele gebaar over te nemen. Zo reageerde collega-trainster Cecile Van Der Sanden recent: ‘Goed plan Jan Fokke. Tijdens mijn trainingen in Park Lingezegen (in aanleg) en omgeving kom ik veel plastic tegen. Ik ga je gebaar volgen: 2 handen = 2 stuks.’

Maar dat is leuk! Cecile is ook trainer, als zij ook tien lopers inspireert om hetzelfde te doen, dan hebben we iets te pakken… The Green Runner Movement (dan gaan we ook maar meteen internationaal). Het lijkt futiel. Doe hetzelfde met 100 trainers, die op hun beurt 15 lopers inspireren, die 3 x per week lopen, 50 weken per jaar en je spreekt over 225.000 stuks afval. Dan gaat het opeens wél ergens over. Had ik al gezegd dat er 3.000.000 mensen hardlopen? Alleen al in Nederland? Wat als we dit goed internationaal neerzetten? Uit ervaring blijkt dat als het ergens schoon is, het langer duurt voordat er weer iets wordt neergegooid.

Dat is de afvalkant. Er zijn ook nog die verrekte plastic flesjes met sportdrank waar al die hardlopers mee rondlopen. Die moeten eruit! Iedere hardloper een Dopper in de tas. Dopper raakt aan de kern als het gaat om plastic en de plasticsoup in de oceanen.

De mogelijkheden zijn oneindig: een actieve community, selfies en ludieke acties, aanhaken bij opschoondagen, BN-ers als ambassadeur, uitreiken van de Groene Loper aan het hardloopteam dat aantoonbaar het meeste afval mee heeft genomen. Een ander initiatief is het in leven roepen van de Groene estafettestok.  In Nijmegen is de ‘gouden afvalknijper’ in het leven geroepen, een symbool voor de opruimactie van de Waalstrandjes. Bij de ‘schone Waal challenge’ neemt een organisatie, bedrijf, of vereniging de uitdaging aan met 5 mensen gedurende 1,5 uur de Waalstranden op te ruimen en een opvolger te vinden die de actie overneemt. Een foto van de overhandiging van de afvalknijper stat iedere week in de krant en mensen zijn maar wat trots dat ze hebben opgeruimd. Organisaties staan even in het zonnetje met een beetje reclame. www.actieschonewaal.nl. Dit is eenvoudig over te nemen door en voor hardlopers.

Ik denk ook aan Forest/ Garbage runs waarbij groepen lopers het tegen elkaar opnemen met de vraag welk team met het meeste afval uit het bos terugkeert. T-shirts met opdruk: opruimen is besmettelijk of Kijk uit, een Green Runner!

Als bestuurslid van de branchevereniging voor looptrainers kan ik nu mooi mijn column kwijt in het verenigingsblad in de hoop tientallen trainers te gaan inspireren. Samen kunnen we alle bossen, parken en paden zuiveren en onze atleten bewust maken. Ben jij een Green Runner? Sluit je dan aan!

https://www.facebook.com/greenrunnermovement

Ideeën, tips of suggestie, graag! janfokke@oosterhof.cc | 06-46321317